Традиційні китайські булочки «персики довголіття».
Як не дивно, так звані персики довголіття чи шоу тао (SHÒUTÁO BAO – 寿桃包) — це не фрукти, а традиційні китайські булочки, приготовлені на пару. Втім, формою та кольором ці булочки справді схожі на своїх фруктових «побратимів».
Персики довголіття шоу тао використовуються і в ритуальних цілях у дні вшанування деяких божеств та святих покровителів.
У Китаї персик вважається благословенним плодом. Більш того, цей фрукт оточений ореолом святості. Будучи символом довголіття та безсмертя, персики стали невід'ємною частиною культури та мистецтва Піднебесної.
Згідно з китайською міфологією, поблизу палацу богині Сі-ван-му, дружини Нефритового імператора і покровительки даоських святих мудреців («безсмертних»), росло персикове дерево, яке богиня шанувала як джерело безсмертя.
Якось безсмертні влаштували так званий «персиковий бенкет» (паньтао хуей/蟠桃會). Цієї події вони чекали цілих 6 тисяч років! Справа в тому, що персикове дерево Сі-ван-му розквітало лише раз на кілька тисяч років. А для того, щоб дозріли його плоди, потрібно ще 3 тисячі років.
Зображення восьми безсмертних, перепливаючих море, щоб взяти участь в «персиковому бенкеті» — популярний сюжет китайського живопису.
Персик — неодмінний атрибут китайського бога довголіття Шоусина. У одній руці Шоусин тримає чарівний персик безсмертя, а в іншій — посох з кореня женьшеня, до якого прив'язано гарбуз-горло з чистою кришталевою водою — символом життя.
Персик часто зображують з іншими китайськими символами безсмертя та здоров'я, наприклад, з журавлем.
Китайські персики довголіття солодкі, м'які та ніжні на смак. Та й виглядає ця страва дуже святково, не кажучи вже про її символічне значення!
Складові:
250 г пшеничного борошна
200 г анко (солодкої бобової пасти)
5 г (1 ч.л.) дріжджів
1,5 ст. полуничного соку
З усіх інгредієнтів найнезвичнішим для господарок, напевно, стане солодка бобова маса чи анко. Втім, для кухонь Китаю, Японії та Кореї — це надзвичайно звичайний інгредієнт.
Солодка бобова паста — це уварені з цукром або медом боби кутастої квасолі (адзуки). У Китаї її часто застосовують у приготуванні кондитерських виробів, наприклад як начинку для місячних пряників.
Купити солодку бобову масу можна у будь-якій східній лавці чи магазині азіатської кухні. Її також можна замовити у інтернет-магазинах.
Додати дріжджі до борошна. Замісити тісто, змішавши борошно із теплою водою. Відставити убік приблизно на 1 годину. Коли тісто підніметься, сформувати довгу ковбаску з нього і розрізати на невеликі фрагменти шириною кілька сантиметрів. Далі кожен шматочок тіста слід розкачати у формі кола. На середину покласти начинку із солодкої бобової маси. Защипити краї тіста так, щоб булочка, що вийшла, за формою нагадувала персик. Зверху нанести полуничний сік. А далі справа за малим — готувати шоу тао на пару протягом 10 хвилин.
Рецепт за матеріалами книги Learn to Cook Chinese Dishes.
🍑 Приємного апетиту та довгих років життя!
*І на додаток декілька відеорецептів від китайських кухарів.
Коментарі
Дописати коментар