Традиційні китайські булочки «персики довголіття».


🍑 Китайські персики довголіття: фрукт не фрукт, випічка не випічка.

Як не дивно, так звані персики довголіття чи шоу тао (SHÒUTÁO BAO – 寿桃包) — це не фрукти, а традиційні китайські булочки, приготовлені на пару. Втім, формою та кольором ці булочки справді схожі на своїх фруктових «побратимів». 


У Китаї персики довголіття прийнято подавати до столу під час святкування дня народження людей похилого віку. Кожен гість має скуштувати такий «персик». Тим самим ви бажаєте тому у кого день народження здоров'я та довгих років життя.



Персики довголіття шоу тао використовуються і в ритуальних цілях у дні вшанування деяких божеств та святих покровителів.


🍑 
Персик у китайській культурі.

У Китаї персик вважається благословенним плодом. Більш того, цей фрукт оточений ореолом святості. Будучи символом довголіття та безсмертя, персики стали невід'ємною частиною культури та мистецтва Піднебесної.

Згідно з китайською міфологією, поблизу палацу богині Сі-ван-му, дружини Нефритового імператора і покровительки даоських святих мудреців («безсмертних»), росло персикове дерево, яке богиня шанувала як джерело безсмертя.

Якось безсмертні влаштували так званий «персиковий бенкет» (паньтао хуей/蟠桃會). Цієї події вони чекали цілих 6 тисяч років! Справа в тому, що персикове дерево Сі-ван-му розквітало лише раз на кілька тисяч років. А для того, щоб дозріли його плоди, потрібно ще 3 тисячі років.

Зображення восьми безсмертних, перепливаючих море, щоб взяти участь в «персиковому бенкеті» — популярний сюжет китайського живопису. 


Персик — неодмінний атрибут китайського бога довголіття Шоусина. У одній руці Шоусин тримає чарівний персик безсмертя, а в іншій — посох з кореня женьшеня, до якого прив'язано гарбуз-горло з чистою кришталевою водою — символом життя.

Персик часто зображують з іншими китайськими символами безсмертя та здоров'я, наприклад, з журавлем.


🍑 
Персики довголіття: рецепт.

Китайські персики довголіття солодкі, м'які та ніжні на смак. Та й виглядає ця страва дуже святково, не кажучи вже про її символічне значення!

Складові:

250 г пшеничного борошна

200 г анко (солодкої бобової пасти)

5 г (1 ч.л.) дріжджів

1,5 ст. полуничного соку

З усіх інгредієнтів найнезвичнішим для господарок, напевно, стане солодка бобова маса чи анко. Втім, для кухонь Китаю, Японії та Кореї  це надзвичайно звичайний інгредієнт.

Солодка бобова паста  це уварені з цукром або медом боби кутастої квасолі (адзуки). У Китаї її часто застосовують у приготуванні кондитерських виробів, наприклад як начинку для місячних пряників.

Купити солодку бобову масу можна у будь-якій східній лавці чи магазині азіатської кухні. Її також можна замовити у інтернет-магазинах.



Метод приготування:

Додати дріжджі до борошна. Замісити тісто, змішавши борошно із теплою водою. Відставити убік приблизно на 1 годину. Коли тісто підніметься, сформувати довгу ковбаску з нього і розрізати на невеликі фрагменти шириною кілька сантиметрів. Далі кожен шматочок тіста слід розкачати у формі кола. На середину покласти начинку із солодкої бобової маси. Защипити краї тіста так, щоб булочка, що вийшла, за формою нагадувала персик. Зверху нанести полуничний сік. А далі справа за малим  готувати шоу тао на пару протягом 10 хвилин.

Рецепт за матеріалами книги Learn to Cook Chinese Dishes.

🍑 Приємного апетиту та довгих років життя!

*І на додаток декілька відеорецептів від китайських кухарів.






Коментарі