КОРЕЙСЬКА КУХНЯ: КІМБАП

ПРО СТРАВУ

Кімбап (кор. 김밥) - популярна страва корейської кухні. Являє собою роли, загорнуті в сушені пресовані листи «морської капусти» (김 - кім), наповнені приготованим на пару рисом (밥 - пап), з додаванням начинки, нарізаної або викладеної смужками, зазвичай квашених овочів, риби, морепродуктів, шинки і омлету. До столу кімбап подають нарізаним кружечками, які їдять, взявши паличками і вмочивши в соєвий соус з насінням кунжуту.

Кімбап пішов від японських ролів «футомакі», блюдо було запозичене під час японської окупації. Від суші (сусі) кімбап відрізняється тим, що рис майже не містить оцту. Також в кімбап не кладуть сиру рибу.

Зазвичай кімбап вживають на пікніках і взагалі на вулиці, а також в якості закуски, в цьому випадку кімбап подають з такуаном (маринований редис дайкон) або кімчі (гостро приправлені квашені овочі, в першу чергу, пекінська капуста).

Склад

Основний компонент кімбап - рис. Його підсолюють, додають кунжутну або перилову олію (жирна рослинна олія, яку отримують з насіння рослини Perilla ocymoides) і начинку. В якості начинки може використовуватися риба, м'ясо, яйця, овочі. Все це може бути як свіжим, так і маринованим, вареним, запеченим. Популярні начинки - імітація крабового м'яса, яйця, реберця яловичини, огірки, шпинат, морква, такуан.

Різновиди

Рис в кімбап зазвичай білий короткозерний. Однак з міркувань корисності в XXI столітті набрали популярність кімбап з коричневим рисом. Дуже рідко для кімбап використовується клейкий рис.

Для приготування кімбап кім ( «морську капусту») висушують, іноді підсмажують і приправляють олією та сіллю, частіше просто підсмажують, а іноді залишають сирим.

Крім перерахованих вище інгредієнтів використовується сир, гострий кальмар, кімчі, ковбаса, тунець. Зверху роли можуть бути посипані кунжутом. Окрім того, іноді кімбап мажуть сирим яйцем і підсмажують.

Самгак кімбап (кор. 삼각 김밥) - трикутні кімбап, які продаються в багатьох універмагах Південної Кореї. Самгак кімбап також має багато різновидів.

Чхунму кімбап (кор. 충무 김밥) - кімбап з одним тільки рисом. Походить з міста Чхунму. Чхунму кімбап тонкі і не поливаються олією. Його зазвичай подають з ккольттугі мучхім (кор. 꼴뚜기 무침), маринованими і квашеними в гострій рідини з червоним перцем маленькими восьминогами, а також му-кімчі (кор. 무김치 - кімчі з дайкона).

Чхамчхі кімбап (кор. 참치 김밥) - ще один популярний вид кімбапа; його начиняють тунцем, маринованим листям кунжуту, майонезом і іншими інгредієнтами.

РЕЦЕПТ

Рецептів, як бачимо, багато. Пропоную один з них.

Для приготування нам буде потрібно:

Бамбуковий килимок

🌿 Кім (норі) - тонкі листи морських водоростей
🌿 Рис
🌿 Сіль
🌿 Олія кунжутна, кунжутне насіння
🌿 Яйця - 4 шт (для омлету)
🌿 1 огірок
🌿 Ковбаса або шинка
🌿 Морква - 1 велика
🌿 Дайкон маринований (за бажанням)
🌿 Шпинат (за бажанням)
🌿 1 баночка тунця в олії
🌿 Майонез

Замість ковбаси можна покласти і м'ясо, наприклад, яловичину. Дрібно посікти, посолити, додати соєвого соусу, трохи часнику.

Рис відварити. Викласти в окремий посуд, злегка посолити, додати кунжутну олію і кунжутне насіння. Рис не повинен бути надто розвареним.

Поки вариться рис, займемося приготуванням начинки. Яйця збити вилочкою, трохи підсолити. Підсмажити омлет. Додати до яєць 1 ст. ложку крохмалю. Але можна і без нього.

Відкласти в сторону, нехай трохи охолоне. Нарізати на смужки.

Моркву почистити, нарізати на смуги товщиною 0,5 мм на 0,5 мм. Злегка обсмажити на олії. Можна ще додати крапельку соєвого соусу.

Огірок порізати на смуги, посолити. Дати трохи постояти. Промокнути паперовою серветкою, прибравши надлишки соку.

Ковбасу (або шинку) нарізати смужками. Є спеціальна ковбаса для ролів.

Ще нам знадобиться маринований дайкон. У Кореї він продається вже готовий і нарізаний на смужки спеціально для приготування кімбап. Втім, можна обійтися і без дайкона. Але якщо ви вирішили зробити з ним, то можете використати рецепт попереднього посту, як маринувати дайкон.

Ще можна додати шпинат. Шпинат прополоскати, ошпарити окропом. Посолити, додати мелений часник, кунжутні зерна, кунжутну олію. До речі, приготований таким чином шпинат мона використовувати як самостійну страву. Дуже смачний салатик виходить.

Ще можна додати тунець. Тунець дістати з баночки, злити соус, додати трохи майонезу. Буде ще смачніше, якщо покласти і листя кунжуту.

Далі. На килимок покласти кім (норі). Покласти рис, акуратно розрівняти. Викладаємо нашу начинку. Акуратно загортаємо в рулет.

Готово!

Виходить десь 10 штук. Нарізати потрібно гострим ножем.

Смачного!



Коментарі